Turene bringer glæde for både ældre og frivillige

Turene bringer glæde for både ældre og frivillige

Turtjenestens frivillige kører ældre københavnere på ture med spændende oplevelser, smil og nærvær hver eneste uge. Turene er til stor glæde for både ældre og frivillige – en af dem er Käthe, som har været turleder siden 2014.

Det er torsdag morgen, og Käthe sidder i den lille turbus sammen med sin faste makker Tommy, der kører bilen. Dagens udflugtsmål er Køge Kirke, og Käthe og Tommy har hentet seks turdeltagere ved deres hoveddør, inden de kørte ud af byen.

Da Käthe stoppede med at arbejde for fire år siden, var hun fast besluttet på at finde et frivilligt arbejde. Hun så en annonce om at blive turleder i Turtjenesten i Røde Kors Hovedstaden og tog til et infomøde.

– Jeg havde længe tænkt på, at når jeg var færdig med at arbejde, ville jeg finde et frivilligt arbejde. Jeg er jo stadig frisk og rørig. Jeg ville ikke bare sidde i sofaen og falde sammen, fordi jeg ikke havde noget arbejde, fortæller hun.

Gode oplevelser og diskussioner

Käthe er glad for at give passagererne oplevelser, men nyder også selv godt af at være frivillig

– Nu har jeg noget, jeg skal. Jeg får en masse relationer til en anden aldersgruppe, som har en anden indfaldsvinkel til tingene, og som har andre holdninger end én selv. Mange af dem er utroligt vidende, og har en mening om alt, så vi kan få nogle spændende diskussioner.

Tid til den enkelte

Käthe husker en tur på Gavnø Slot, som gjorde stort indtryk på hende. På turen havde de et ægtepar med, som begge havde rollator. Manden var begyndt at blive svagere og kunne ikke huske, hvor de skulle hen.

– Jeg fulgtes med ægteparret. Vi gik og snakkede, og jeg trak lidt i hans rollator for at hjælpe ham. Der var flere gange, hvor konen takkede mig, men det faldt mig jo helt naturligt at hjælpe ham. Da vi kom hjem, gav hun mig et stort kram, fortæller hun og fortsætter:

– Det var en god oplevelse. Det var hans sidste tur, og det viste jeg jo ikke. Jeg kunne mærke, at jeg havde gjort en stor forskel både for hende og ham. Han blev ikke så forvirret, fordi jeg havde god tid til ham, fortæller Käthe.

Et glædeligt afbræk i hverdagen

Inde i kirken i Køge går alle rundt i deres eget tempo og læser interesseret på de små skilte, som beskriver de store vægmalerier. Käthe holder en af damerne i armen, da hun skal op ad en trin, for at komme tættere på den imponerende altertavle.

– Turene giver gode oplevelser og fællesskab. Når de ældre skal på tur, kommer de op, får tøj på, gør sig i stand og kommer afsted. Det gør meget, at man kommer ud og væk fra hjemmet, siger Käthe.

Efter kirkebesøget tager gruppen et stop på en cafe. Det er egentlig ikke med i programmet, men alle bliver enige om, at det faktisk lige er kaffe og kage, de har lyst til efter besøget i kirken.

– Det har de altid, siger Käthe og griner.

Læs mere om Turtjenesten her