Til sensommerfrokost med Tryghedsopkald

Til sensommerfrokost med Tryghedsopkald

Stemningen var høj og snakken gik livligt, da Tryghedsopkald var til sensommerfrokost i ‘Hansens Gamle Familiehave’ tæt på Frederiksberg Slot. Her havde tryghedsopkaldere og modtagere muligheden for at mødes ansigt til ansigt – og for nogle blev det første gang de sås efter mange trygge og hyggelige telefonopkald gennem årene.

af: Stine Emilie Fløe Dalby og Lone Israelsen (foto)

 

Tryghed kan hverken bestilles på recept eller fås i pille-form. Alligevel kan tryghed for enlige ældre, der er nervøse for om hjælpen kommer i tide, være lige inde for rækkevidde – eller i hver fald inden for ’opkalds-vidde’.

Røde Kors Hovedstadens frivilligaktivitet, Tryghedsopkald, tilbyder at enlige ældre kan blive ringet op hver morgen af en frivillig tryghedsopkalder.

”Jeg er hamrende glad for at det kunne lade sig gøre med Røde Kors – og gudskelov at de fandt hende,” siger Tommy til sensommerfrokosten, og refererer til sin tryghedsopkalder Lykke, der har ringet til Tommy siden 1. maj 2016.

Vi pjanker løs

Trods den lange telefonkontakt havde trygheds-matchet, Tommy og Lykke, ikke mødt hinanden før sensommerfrokosten på Frederiksberg, lørdag d. 16. september.

Selvom Tommy havde taget slips og jakkesæt på, i den specielle og festlige anledning, så det ud som om at Tommy og Lykke havde kendt hinanden i årevis.

”Jeg ved godt, at jeg snakker som et vandfald,” siger Tommy til frokosten og fortsætter: ”Men Lykke er en dejlig lytter.”

Selvom Tommy og Lykke ikke har alderen tilfælles, så mener Lykke, at humoren er et fællestræk for dem begge:

”Vi griner ret meget sammen, når vi ringes ved. Han siger selv, at han er lidt drillesyg,” siger Lykke, hvorefter Tommy irettesætter hende med et skævt smil: ”Nu siger du humor, men jeg pjanker.”

Tommy bestræber sig dog på ikke at være for sjov hele tiden, for Lykke skulle nødig tro, at han er dement, fortæller Tommy smilende.

Hvad skal man med besøgsvenner, når man har Lykke

Tryghedsopkald er selvfølgelig ikke kun sjov og ballade. Tommy er godt klar over, at Lykkes telefonopkald også er en kontrol af om han har det godt, og som han selv siger, er i live.

Derfor var det også en skelsættende dag for Tommy, da Lykke begyndte at ringe ham op for over et år siden:

”Jeg er først blevet tryg her den 1. maj i 2016,” siger Tommy, der foruden at være mere tryg, også er blevet mere glad. Derfor er der ingen grund til besøgsvenner fra kommunen, for som Tommy siger: ”Så har jeg rigeligt med Lykke.”

Selvom det er hyggeligt at have lange telefonsamtaler og lytte til Tommys historier og vittigheder i weekenden, så er der også nogle dage, hvor det bare er et ’hej og farvel’, når Lykke og Tommy ringes ved.

Det sker ofte, når Lykke er på arbejde, og for at gribe situationen professionelt an, siger Tommy bare ”Yes og good-bye” – han ved godt, hvornår Lykke har travlt og hvornår hun har mere tid, og det er helt i orden.

Da Lykke valgte at blive frivillig i Røde Kors var det blandt andet på grund af, at Tryghedsopkald er en aktivitet, der kunne passe ind i en travl hverdag:

”Jeg kom til et introduktions-møde i Røde Kors Hovedstaden, hvor jeg skrev jeg mig op til nærmest al ting – men så kunne jeg godt se, at jeg måske ikke kunne overskue det hele. Men det med at ringe til en person, det var jo ikke noget stort problem. Det er super hyggeligt og jeg ringer hver dag mellem kl. 6 og 9,” siger Lykke.

Jutta er næsten som en veninde

Ved et andet bord til sensommerfrokosten på Frederiksberg sad Jasmin og Jutta og udvekslede historier.

For Jasmin, der har været tryghedsopkalder for Jutta i et år, er morgenritualet: at ringe til Jutta, ligeledes blevet mere end bare et opkald:

”Efter det her års tid så føler jeg næsten hun er som en veninde, jeg skal ringe til for at høre, hvordan hun har det og om hun er okay,” siger Jasmin, der til daglig arbejder i en Vuggestue.

”Jeg er meget glad for Jasmin og nu er jeg jo rolig om morgen, når jeg står op,” siger Jutta, da de to for første gang mødtes til sensommerfrokost på Frederiksberg.

Jutta havde forinden spurgt Jasmin, hvordan hun egentlig så ud, så hun kunne finde sin tryghedsopkalder til frokosten, mellem de i alt 11 trygheds-match, der var til stede på selve dagen.

 

Du kan læse mere om Tryghedsopkald her.

 

Se billeder fra frokosten her: