Samaritter bevarede overblikket da vejret gik amok til halvmaraton

Samaritter bevarede overblikket da vejret gik amok til halvmaraton

Lynnedslag, hagl og fossende vandmasser skabte panik, da tusinder af løbere blev ramt af voldsomt uvejr ved Copenhagen Half Marathon. Men Røde Kors samaritter på stedet bevarede roen og overblikket, fortæller vagtleder Ole Lund Jakobsen.

Massiv monsunregn, haglbyger og gentagne lynnedslag i målområdet ved søndagens Copenhagen Half Marathon betød, at beredskabet og løbsledelsen stoppede løbet. På det tidspunkt var der kaotiske tilstande i målområdet ved Fælledparken i København med flere tilskadekomne på grund af lynnedslagene.

”Det emmede af panik og kaos i målområdet. Men ikke hos Røde Kors-samaritterne”, beretter vagtleder Ole Lund Jakobsen fra Hovedstadens Samaritterkorps.

”Da vi efter få minutter konstaterer, at det faktisk var to lyn, der var slået ned ved siden af samaritter-vagten og ikke et terrorangreb, stod jeg og Johannes – der var vagtleder for start/mål området – med 40 ufatteligt rolige og fattede samaritter,” fortæller Ole.

Der opstod dramatiske scener, da den voldsomme lyd fra lynnedslag bragede gennem området. Kampklædt politi med maskingeværer viste sig pludselig i gadebillet, da man frygtede et terrorangreb.

Fire måtte køres væk i ambulance

22.000 løbere deltog i løbet og mange var nået i mål, da det voldsomme uvejr ramte Østerbro og Fælledparken. Desuden var der i målområdet en del tilskuere. Fire personer måtte køres væk i ambulance, efter at de var blevet berørt af hændelser i forbindelse med lynnedslaget. De var dog ikke kommet alvorligt til skade og blev umiddelbart behandlet i samaritter-vagten.

”På trods af det kaos, der herskede rundt om os, da helvede var brudt ud, var det en fornøjelse og tankevækkende at se dygtigt og professionelt Røde Kors-arbejde. Selvom vi var samaritter fra 11 forskellige afdelinger, betød vores solide uddannelse, gode samarbejde og imponerende indsats at jeg som overordnet vagtleder stolt kunne melde tilbage til beredskabet: ”We f***** got this,” skriver Ole i et indlæg på samaritternes interne forum.

Vagten blev brugt som ly

Samaritterne behandlede en del nedkølings-skader blandt deltagerne, fordi mange løb i haglvejret og i det fossende kolde vandløb, som strækningen ved målområdet hurtigt udviklede sig til. Samaritter-vagten blev hurtigt åbnet for andre samaritter på ruten og løbsdeltagere, der søgte ly for vandmasserne.

Ole oplyser, at der fra uvejret begynder til der atter er ro over situationen, gik op mod halvanden time.

Politi, beredskab og den arrangørende klub Sparta har meddelt, at de er imponerede over samaritternes indsats og har kun rosende ord til overs for arbejdet søndag, oplyser Ole.

Det var Hovedstadens Samaritterkorps, der stod for indsatsen sammen med samaritter fra Albertslund, Gladsaxe, Glostrup, Køge, Lyngby, Næstved, Roskilde, Tølløse, Vejle og Aarhus.

Samaritterkorps siden 1911

 

Artiklen er skrevet af Brian Pabst og oprindeligt bragt på www.mitrodekors.dk.