Per fandt sin nye familie i Netværkshuset Kastruplund

Per fandt sin nye familie i Netværkshuset Kastruplund

Han har sejlet vikingeskibe og har været flyttemand. Nu er 56-årige Per på kontanthjælp og en del af fællesskabet i Netværkshuset Kastruplund.

 

Af Brian Pabst og Peter Sørensen (foto)

Per er i Netværkshuset Kastruplund flere gange om ugen, hvor han føler, at han har fået en ‘ekstra’ familie.

Er der noget, der kan få blodet til at rulle og tankerne til at flyve, så er det en rask gåtur. Tænder det en gammel murerarbejdsmand, der har sejlet vikingeskibe og rendt op og ned ad trapper som flyttemand?

”Ja,” svarer Per Grønning på 56 år.

Han er med, så tit han kan, når Netværkshuset Kastruplund, Røde Kors Hovedstadens netværkshus i Kastrup, hver uge holder ”walk-and-talk” og inviterer på en fem kilometer gåtur i ”snakke-tempo”. Et tilløbsstykke, der på gode dage trækker op mod 30 deltagere.

”Det var sådan, det startede for mig; det at komme i netværkshuset. Der var nogen, der spurgte, om jeg ikke havde lyst til at gå med, og så fandt jeg det her fantastiske fællesskab i Netværkshuset Kastruplund,” fortæller Per.

“Jeg følte mig alene”

Netværkshuset Kastruplund drives af Røde Kors Hovedstaden og er et mødested i Kastrup for 20-65-årige, som savner flere relationer. Per havde kun få bekendte og savnede et netværk. Han har ingen uddannelse og har skiftet mellem mange jobs. Pengene er også små efter først nogle år på dagpenge og siden på kontanthjælp.

”Jeg var meget alene. Når der var penge, kunne jeg tage nogle ture i byen, på café og sådan. Ellers tilbragte jeg meget af tiden på biblioteket. Jeg følte mig ensom,” fortæller Per.

I dag kommer han i netværkshuset så ofte, han har mulighed for det. Og det er flere gange om ugen.

”Det er blevet min nye familie; der kommer så mange dejlige mennesker og det er et fantastisk fællesskab. Og så er her mange aktiviteter, tid til en kop kaffe og så er der jo altid brug for en som mig med hænderne rigtig skruet på,” griner Per.

Trygge og hyggelige omgivelser

Netværkshuset ligger lidt gemt væk, klemt bag et hotel og store boligblokke i en gård i Kastrup. Men kender man vejen ind, så møder man et sted, der syder af liv dagen lang. Flere hundrede borgere har i løbet af året deres gang i Netværkshuset Kastruplund, der henvender sig til alle, der har lyst til at udbygge deres netværk, indgå i nye relationer og på den måde har lyst til at forandre deres liv.

”Vi er et sted for ensomme, sårbare og socialt udsatte. Altså med andre ord et sted for alle. For du og jeg kan jo også komme i den situation, hvor vi er uheldige og livet vender én ryggen i en periode. Det kan være stress, voldsomme forandringer eller sygdom. I netværkshuset kan man møde nye mennesker i trygge og hyggelige omgivelser og dele oplevelser med andre,” fortæller Simone Mai Päevatalu, der er daglig leder af Netværkshuset Kastruplund.

Simone er daglig leder af Netværkshuset, hvor hun oplever, at alle bidrager til at skabe et meningsfuldt fællesskab.

Fast tilskud fra kommunen

Til sommer er det fire år siden, at Røde Kors Hovedstaden åbnede huset. Først med en tidsbegrænset bevilling fra Tårnby Kommune i ryggen i en forsøgsperiode på tre år. Men sidste år blev det til et fast, årligt tilskud.

”Det er vi naturligvis super glade for og ser det som en anerkendelse af, at vi udfylder en funktion som et sted, hvor man kan komme uden for det kommunale system,” fortæller Simone.

Læs også: Fast bevilling til Netværkshuset Kastruplund giver ro og glæde

Netværkshuset Kastruplund er i løbet af de snart fire år, det har eksisteret, også gledet ind som en naturlig del af lokalsamfundet i Tårnby Kommune: For eksempel har brugerne af husets malerværksted udstillet på biblioteket, jobcentret henviser ledige – der giver udtryk for at mangle netværk – og de lokale kirker, der arbejder med sorggrupper, fortæller om det fællesskab, man kan blive del af i Netværkshuset Kastruplund.

Simone understreger, at Netværkshuset Kastruplund er et sted, hvor man kan få eller udvikle sit netværk. Det er ikke et værested.

”Huset er et sted med et aktivt og meningsfuldt fællesskab. Derfor bliver der stillet to krav, når man kommer her: Lyst til at være noget for andre, og at man bidrager med det, man kan,” siger Simone.

Hun understreger, at de to betingelser er vigtige for, at huset kan fungere. For der er stort fokus på brugerinddragelse, og husets aktiviteter tilrettelægges så vidt muligt efter brugernes ønsker.

”For eksempel har vi en bruger, der kommer en gang om ugen og laver mad. En anden støvsuger og gør rent. En tredje er god til at arrangere ture. Man skal føle sig som en, der er ”brug for”. Men man kan også have en dag, hvor man ikke har lyst, og hvor man i stedet har behov for at snakke,” fortæller Simone.

Der er 15 frivillige, der fordelt på vagter har deres gang i huset i løbet af ugen. Der er åbent mandag til lørdag på skiftende tidspunkter indenfor tidsrummet kl. 10 til kl. 21, og en gang om måneden er der søndagsåbent.

Masser af aktiviteter

Der sker næsten noget hver dag i Netværkshuset Kastruplund. Der er ungeklub for de 20-30-årige hver mandag, fælles frokost om tirsdagen, walk-and-talk, mindfulness, malerværksted, akupunktur og så er der en lille have, der skal passes.

Læs også: Netværkshuset Kastruplund holdt sommerfest og fødselsdag

Herudover arrangeres en række fælles udflugter i Københavnsområdet med forskelligt indhold. I den lille lavloftede bygning er der et stort fællesrum, der er indrettet med hyggehjørne, sofa og lænestole. Der er også et stort spisebord, så der er plads til, at alle kan spise med.

Foran huset ud mod den asfalterede parkeringsplads er der en dejlig sol-terrasse, hvor en del af husets liv udspiller sig om foråret og sommeren. I dag skinner solen ned over Kastruplund fra en himmel med kun få, grå skyer.

På pladsen foran huset er Per i gang med brædder og hammer sammen med John og Mario, en østeuropæisk hjemløs, der kom forbi. Per har skaffet nogle europaller, der skal skilles ad, og brædderne bruges til at bygge et hundehus.

”En af vores venner har en schæferhund. Den må ikke komme med ind, men står bundet ved parkeringspladsen. Det er sgu synd, så vi bygger et hus til den,” lyder det fra Per.

I køkkenet er Hanne Halberg Madsen i gang. Hun er frivillig, og for tre år siden gik hun på efterløn, men savnede et netværk. Det fandt hun i Kastruplund. Nu kommer hun tre dage om ugen.

”Det er jo blevet min anden familie,” griner Hanne, der fortæller, at hun og dem, der ellers hjælper med i køkkenet, tilbereder ”helt almindelige retter” til frokosten.

”Det kan være forloren hare, thaimad med kylling eller en suppe. Mad, der er nemt og billigt at lave,” fortæller hun.

Nye venner i ungeklubben

Inde i det store fællesrum sidder Sehrish Saqib. Hun er førtidspensionist og er fast bruger af huset, hvor hun kommer to-tre gange om ugen. Dels i ungeklubben om mandagen, dels til fællesspisning om tirsdagen og sommetider til en aktivitet om torsdagen.

”Det har betydet alt for mig, at jeg kan komme her og har fået nye venner. Jeg har tidligere været meget indesluttet, men i dag føler jeg mig som en stærk person og gør ting, jeg ikke turde før. Det har virkelig udviklet mig,” fortæller Sehrish.

Undersøgelser viser, at over seks procent af danskerne over 16 år ofte føler sig ensomme. Det er mere end 210.000 mennesker. Ensomheden er størst hos de ældste og helt unge, viser tallene. Selvom Netværkshuset Kastruplund henvender sig til alle mellem 20 og 65 år, så er der flest brugere blandt de ældre.

”Det er måske et lidt overset problem, at der er mange midaldrende og ældre, der har et lille eller intet netværk. Det kan være, fordi man har fået en arbejdsskade og har mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet. Andre fik måske aldrig et fast job og er havnet på kontanthjælp eller førtidspension. Måske har en skilsmisse ændret ens liv, og man har mistet forbindelse til familie og venner. Det er mange af dem, som så kommer her,” fortæller Simone.

Walk-and-talk-turene giver nogle flotte naturoplevelser og vind i året.

Fællesskab i alkoholfrit miljø

Nogle er i behandling for alkoholmisbrug, og det giver derfor god mening at være del af huset, der er et alkoholfrit miljø.

”Men jeg ser, at når de er her og har ansvar for sig selv og andre, så sker der et eller andet. De får troen på sig selv tilbage,” siger Simone.

En undersøgelse fra 2017 viser, at næsten alle brugerne oplever at blive en del af et fællesskab. De fleste får også nye venskaber ud over nye oplevelser. I Netværkshuset Kastruplund kan brugerne også få hjælp, hvis der er behov for en bisidder til samtalen med en socialrådgiver eller andre fra myndighederne. Ingen af dem, der kommer i netværkshuset, bliver registreret udover alder og køn.

Hver uge om tirsdagen er der Walk-and-talk for alle interesserede brugere. Det et Liv Gam, der står for den ugentlige fem kilometer lange begivenhed, der bliver gennemført – uanset vejret. Der er kun en pause: Det er i julen. Er Liv en sjælden gang forhindret, så er hendes far stand-in. Deltagere, der er med 10 gange, får en T-shirt med ”Walk-and-talk”-logo.

”Man bliver glad i låget af at gå og får sat ind på kontoen for mental sundhed,” lyder det fra Liv. Der er deltagere i alle aldersgrupper, og den yngste er 20 år, mens den ældste er 80 år.

“Røde Kors kan skabe hverdagsfællesskaber”

Netværkshuset Kastruplund er et unikt eksempel på, at Røde Kors skaber rammerne for, at mennesker kan mødes og være noget for hinanden i et lokalt fællesskab. Det siger Røde Kors’ nationale chef, Marie-Louise Gotholdt:

” Vi kommer alle til at stå i situationer, hvor livet er svært. Situationer, hvor det kan være rart at være en del af et fællesskab og opleve, at nogen kærer sig om én. Måske bliver man alene på grund af død eller skilsmisse, eller fordi man bliver alvorligt syg eller arbejdsløs. Vi kan som Røde Kors med netværkssteder som Kastruplund være med til at skabe hverdagsfællesskaber, hvor mennesker mødes på tværs af alder og interesser –  går ture, spiser sammen, spiller kort eller hvad man nu har lyst til. Essensen er, at man er der for hinanden, når der er brug for det. Helt lokalt. På gode og mindre gode dage,” siger Marie-Louise Gotholdt.

Sehrish har fået nye venskaber i Netværkshuset Kastruplund.

 

Fakta: Ensomhed

  • En ud af fem danskere oplever at stå udenfor de samfundsmæssige fællesskaber. Og over 6 procent af befolkningen fra 16 år og opefter er ensomme.
  • Det er en beskyttende faktor at være gift eller at være i arbejde, når det gælder ensomhed, mens der er en stærkt forøget risiko for at føle sig ensom, hvis man er ugift, fraskilt eller uden tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • Andelen af ensomme er størst blandt unge 16-29-årige, og de ældste ældre over 75 år.
  • Langvarig ensomhed er et alvorligt problem, som har betydelige konsekvenser for både sundhed og trivsel. Forskning viser, at ensomhed øger risikoen for forhøjet blodtryk og kolesteroltal, hjertekarsygdomme, træthed, smerter, søvnforstyrrelse og depression (Kilde: Maryfonden/Den nationale Sundhedsprofil 2017).