Ole har fået et nyt fællesskab som frivillig

Ole har fået et nyt fællesskab som frivillig

Jeg er sammen med nogle mennesker, som gør noget godt for mange, og så har vi det enormt sjovt samtidig. Altså det kan jo ikke være bedre vel? At være frivillig har været en berigelse af mit liv. I den grad.

Ole har være frivillig i Røde Kors Megastore på Fælledvej de sidste fire år. Her er han sammen med to andre ansvarlige for bogafdelingen, hvor han sorterer, prisætter og holder orden i de donerede bøger.

Ole blev for flere år siden pensioneret som gymnasielærer, og det betyder meget for ham, at han som pensionist stadig kan have et formål at stå op til, hvor han kan være med til at gøre en forskel for andre mennesker. Samtidig har det nye fællesskab, som Ole har fundet i butikken, også en stor betydning for hans glæde i hverdagen.

At fylde et hul ud med mening

Inden Ole blev frivillig, følte han, at der med pensionstilværelsen var kommet et hul, hvor han savnede en mening med hverdagen. Det at gøre noget for andre ved at skaffe penge til nødlidende, har hjulpet Ole med at fylde det hul.

- Inden jeg kom herud, der beskæftigede jeg mig jo kun med mig selv. Jeg gik i biografen, jeg læste bøger, jeg gik til koncerter. Og det var da også okay, men det var bare noget, jeg gjorde for mig selv. Men nu har livet fået mere indhold. Det har fået mening, siger Ole.

Det gode fællesskab

For Ole er fællesskabet med sine kolleger i butikken en vigtig del af det at være frivillig. Det er de små ting i butikken som at drikke formiddagskaffe sammen, der er en vigtig del af fællesskabet. Men for Ole har frivilligheden også udviklet sig til venskaber, der rækker ud over tirsdag og onsdag i butikken.

- Vi har et rigtig godt forhold med hinanden her i butikken. Vi går blandt andet ud og spiser, vi spiser frokost sammen, og det er sindssygt dejlige mennesker. Efterhånden kender jeg alle i hele butikken. Det betyder meget for mig at være sammen med nogle mennesker, der er søde, for hvis de ikke havde været søde og rare, så var jeg ikke blevet.

Glæden ved kontakten med kunderne

Det er ikke kun fællesskabet blandt de frivillige, der giver Ole glæde. Også den daglige kontakt med kunderne, der kommer i bogafdelingen, betyder meget for Ole. I butikken møder Ole både sine faste kunder, kunder der kan inspirere ham og unge mennesker, som Ole selv kan inspirere.

- Jeg har en utrolig glæde af at være sammen med kunderne, og vi snakker, og vi har spændende samtaler. Så en stor del af glæden ved at være her, det er kundekontakten.

Jeg tror, at jeg kravler op ad trappen til sidst

Ole har ikke tænkt sig at stoppe i butikken foreløbig, og han mener, at han vil ende med at kravle op ad trappen til bogafdelingen, for butikken er noget af det bedste, der er sket for Ole i mange år.

- Nu er jeg jo gammel, og der er noget med knæene og det hele. Så den dag, jeg ikke kan mere, bliver en forfærdelig dag. Det vil jeg slet ikke tænke på. Jeg tror, at jeg kravler op ad trappen til sidst. Jeg har været her fire år nu, og jeg håber bestemt, at det bliver fire år mere.

Ole anbefaler derfor også andre seniorer at blive frivillig, da det kan have stor betydning i hverdagen at være med i et større fællesskab, hvor man sammen yder en indsats for andre mennesker.

Tekst og foto: Anne Lassen

Bliv frivillig

Hvis du gerne vil være en del af et stærkt frivilligt fællesskab ligesom Ole, kan du melde dig til et af vores informationsmøder.

Tilmeld dig