Min besøgsven er et pust af liv

Min besøgsven er et pust af liv

En gang om måneden kommer Jørgens besøgsven ud til ham i hans lejlighed for at spille spil, lave mad eller bare snakke om alt det, der rører sig omkring dem. Det er et kærkomment afbræk i en hverdag, hvor psykisk sårbarhed og professionelt fagpersonale ellers fylder en del.

Jørgen er 57 år gammel og bor alene i en dejlig lejlighed i Brønshøj med porcelænsfigurer og børnebilleder i vindueskarmen og hans mors oliemalerier på væggene. Her har han boet, siden han for to år siden flyttede fra et bosted for voksne med psykiske lidelser. Jørgen har været psykisk sårbar gennem det meste af sit voksne liv og har haft besøgsvenner fra Røde Kors i perioder med overskud gennem mere end 20 år.

- Jeg har det godt i dag. Jeg får stadig god hjælp fra en bostøtte og min psykolog, men jeg har også brug for andre end professionelle i mit liv. En besøgsven giver liv – det er rart at få besøg, og det giver en ekstra dimension at have nogen at snakke med, hvor der ikke er fokus på min sygdom, fortæller han.

Et ligeværdigt forhold

Jørgens nuværende besøgsven er en ung kvinde fra Italien, som er kommet fast i hans hjem gennem et halvt år. Når de mødes, laver de mad, taler om religion og filosofi og spiller kinaskak.

- Jeg tager hatten af for, at hun kommer ud til mig fra Nørrebro i al slags vejr. Hun er så livsglad, og det er dejligt, at vi kan tale om venskabelige hverdagsting. Det føles ligeværdigt, selvom hun er rask, og det er jeg meget glad for, siger Jørgen og fortsætter:

- Min familie er lille, og jeg mistede mange venner gennem mit sygdomsforløb. Derfor ser jeg mest mine to voksne børn og det personale, der kommer i her i forbindelse med min behandling. Min besøgsven er et pust af liv – hun bidrager med noget andet end mit liv med psykisk sygdom.

Match på fælles interesser

Gennem årene har Jørgen haft mange besøgsvenner, og han husker tilbage på deres samtaler med glæde.

- Det er rart at blive matchet med en besøgsven, som har nogen af de samme interesser som mig. Jeg synes for eksempel, at teologi er spændende, og jeg har haft mange gode snakke med mine besøgsvenner i de perioder, hvor jeg har haft overskud til det. Jeg havde besøg af en ung mand fra Iran en overgang, og det var meget spændende at kunne snakke om religion med en, der havde en anden baggrund end mig selv, fortæller han.

Jørgen har større overskud i sit liv i dag og lever et aktivt liv med uddannelse og arbejde på en café for mennesker med psykisk sårbarhed. Men besøgsvennerne har stadig en vigtig plads i hans tilværelse.

- Jeg håber, at jeg kan blive ved med at have besøgsvenner, så længe det bringer glæde i mit liv.

 

Bliv besøgsven

Vil du høre mere om at være frivillig besøgsven? Så ring på telefon 2892 3356 eller send en mail til rkh.besog.sind@rodekors.dk