Jeg kan slet ikke forestille mig at holde op hernede

Jeg kan slet ikke forestille mig at holde op hernede

Hanne Henriksen på 77 år er butiksleder i Røde Kors’ genbrugsbutik i Vestergade i hjertet af København. Hun fortæller: Da jeg havde været her i fem år, fik jeg en buket blomster med ordene: Tak for de fem år. Jeg glæder mig til at se jer om fem år igen. Der tænkte jeg, at de var tossede. Nu har jeg snart været her i 15. Jeg kan lide det, og så går tiden jo lige pludselig.

Røde Kors butikken i Vestergade er en sirligt indrettet genbrugsbutik, hvor tøjet er sorteret efter farver. På en af væggene hænger en række knager indkranset af det røde kors og ved siden af står en højrød sofa. Hanne løfter et par glimmerstiletter, der står på disken.

- Er de ikke flotte? De er fra Copenhagen Fashion Week og blev ikke solgt. Nu sælger vi dem så.

Hanne havde været pensionist i et års tid, da hun så en annonce med en butik med genbrugstøj, som søgte frivillige. Det var i 2006, og nu har hun været frivillig i 13 år og butiksleder i fem.

- Før var der en afdeling med designertøj. Nu er den blevet til sport og ungdom, og den er meget populær, fortæller Hanne.

Hun er glad for, at der er kommet en medleder, som står for det praktiske.

- Så kan jeg tage mig af det kreative, siger hun med et stort smil.

Folk hænger ved

I butikken er der tre, som var med til at starte op tilbage i 2006, og fire, som har været frivillige i 10 år.

- Vi har en dame på 86 år, som har været med fra starten. Det er hende, der tager sig af regnskabet. På trods af, at hun bor i Ganløse. Så er man altså engageret. Folk hænger ved.

Fællesskab på tværs

Hanne og de andre frivillige går op i det sociale fællesskab og i at lave gode arrangementer.

- Vi prøver at lave nogle møder, hvor vi lærer hinanden at kende på kryds og tværs. Det er en stor inspiration. Vi er mennesker fra mange brancher og mange lande. Vi har fra Syrien, Iran og Filippinerne. Den nyeste unge dame er fra Thailand. Og så har vi Birte fra Jylland, griner Hanne.

- Der sker noget hernede. TV2 var her engang. Der har også været en mavedanser på Kulturnatten, og vi har lavet mannequinopvisning. Sådan noget er så sjovt. Vi skal i gang med et nyt projekt, men det må jeg ikke sige noget om, det er tys tys, fortæller Hanne og fortsætter:

- Der er mange af de ansatte, som jeg ville komme til at se mere privat, hvis jeg holdt op. Vi er nogle stykker, der engang imellem går ud og spiser frokost eller går rundt og ser andre genbrugsbutikker. Jeg kan slet ikke forestille mig at holde op herinde. Jeg ville komme til at savne det.

Skrevet af Ida Winter-Jensen

De gode samarbejder

En gang om året får butikken besøg af en ung franskmand i 14 dage gennem det såkaldte Erasmus-samarbejde. Erasmus er et uddannelsesprogram fra EU, som etablerer uddannelses- og praktikophold.

- De taler ofte kun fransk, men med en mobiltelefon, der kan oversætte, og fagter og sådan, så går det, og det er smadder sjovt. Det er unge mennesker, der ikke har de store muligheder for at rejse. Der hænger et lille brev fra ham, der var her i år, hvor han skriver, hvor glad han var for at være her, fortæller Hanne og peger på en opslagstavle.

Butikken samarbejder også med Københavns Kommune og de forskellige jobcentre. Det er typisk forløb i forbindelse med virksomhedspraktik.

- Vi har haft et par stykker, som vi i den grad savner. Den ene kommer stadig og hilser på, fortæller Hanne.