Jeg får lyst til at give det videre

Jeg får lyst til at give det videre

Jean Slaikjær er 41 år og mor til i alt seks sammenbragte børn. Et sygdomsforløb forsinkede hendes studier, og hun insisterede på at gennemføre for at give børnene de bedste muligheder – det betød, at hun løb tør for SU. I december 2018 søgte hun julehjælp hos Røde Kors, og de ekstra midler var med til at give familien en god jul med juletræ, god mad og gaver til børnene.

- Det kommer måske til at lyde lidt materialistisk, men det betyder altså noget, at jeg kunne give mine børn gaver, der ikke var fundet til storskrald eller i en genbrugsbutik. Min yngste datter kunne komme tilbage efter juleferien og fortælle, at hun også havde fået noget, som var helt nyt og hendes eget, fortæller Jean.

Hun modtog et gavekort på 800 kroner til et af COOPs supermarkeder. Pengene blev brugt på julemad og gaver, og det var med til at give en hyggelig og rolig jul hos familien.

Julehjælp afhjælper stress

Jean er nyuddannet bachelor i sundhed og ernæring. Titlen har været længe undervejs, og blev blandt andet forsinket af, at en af hendes sønner blev indlagt med meningitis undervejs. De mange år på SU og perioder helt uden indtægt har sat præg på familiens liv.

- Det er hårdt ikke at vide, hvordan du skal få tingene til at hænge sammen. Jeg tror ikke, jeg kender nogen i samme situation, som ikke kæmper med en stressfaktor. Derfor er julehjælpen en stor gave – for mig fjernede det meget stress. Samtidig betød det, at jeg selv kunne bidrage til vores familiejul, og det føles rigtig godt, fortæller Jean.

Skaber ydmyghed og dannelse

Det har været en prioritet for Jean at gøre sin uddannelse færdig, selvom det har været på et nærmest ikke-eksisterende budget. I dag bor hun hjemme i stuen hos sin søster sammen med sin datter på 15 år.

- Statistikken viser, at børn af uddannede forældre har større chance for selv at få en uddannelse og de muligheder, det medfører. Den ballast vil jeg gerne give mine børn, siger Jean om valget om at gennemføre sin uddannelse uden at have SU til de sidste to års studier.

-  Selvfølgelig er der ingen 15-årige, der synes det er fedt at dele værelse med deres forældre, men det har givet min datter en utrolig empati og en god forståelse for penge, at vi har levet stramt i en årrække. Hvis hun får 20 kroner til slik, giver hun de 10 af dem til en hjemløs på vejen, fortæller hun videre og fortsætter:

- På den måde skaber vores økonomiske situation dannelse og en stor portion ydmyghed. Jeg kommer aldrig til at kunne give så meget igen, som jeg har fået, for vi var ikke kommet igennem de her år uden hjælp fra familie, venner og organisationer. Men jeg har lyst til at give det videre – og til at fortælle andre, at det er helt ok at søge hjælp, når man har brug for det.