Hjemløse holdt fest på Rådhuspladsen

Hjemløse holdt fest på Rådhuspladsen

Rådhuspladsen blev omdannet til én stor fest mandag d. 17/10, da Hjemløsedagen blev fejret. Omsorgscenter Thorsgade og Sygeplejegruppen var med fra Røde Kors Hovedstaden og uddelte blandt andet gratis underbukser til alle hjemløse.

Af: Ulrik Stavnsbjerg Offersen og Thomas Værum Olesen (foto)

 

Olietønder med bål, barnevogne fyldt med soveposer, grillpølser med ristede løg og underbukser med røde kors på.

I går blev Hjemløsedagen fejret, og det blev en farverig affære fuld af musik, taler, godt humør og meget mere.

Her blev alle københavnere inviteret indenfor i et hjemløst liv for på egen krop at opleve, hvordan det er at leve uden en fast adresse og en seng at sove i.

Én af de mange deltagere var Påske, som har solgt Hus Forbi i 16 år. Han har været vidt omkring i Danmark som landevejsridder, fortæller han:

”Jeg var engang med i et kunstprojekt, hvor ti hjemløse blev malet, og så blev malerierne solgt på auktion. Mit portræt blev solgt for 3.300 kr., hvilket var 1.000 kr. mere end de andre. Jeg er sikker på, det er fordi, jeg kender folk i hele landet,” fortæller Påske og slår en latter op.

Hvem mangler et par underbukser?

Sammen med en række andre organisationer var både Omsorgscenter Thorsgade og Sygeplejegruppen fra Røde Kors Hovedstaden til stede med en stand, der satte fokus på sundhed.

Her kunne alle få kaffe og kage, mens alle hjemløse kunne få et par gratis underbukser, og det var der en særlig grund til:

”Vi får doneret rigtig meget flot tøj, men desværre mangler vi stort set altid underbukser til hjemløse mænd. Derfor har vi produceret 500 par underbukser, som vi giver til alle hjemløse, som har lyst til at få et par,” fortæller Jannie Julin, som er leder af Omsorgscenter Thorsgade.

Omsorgscenteret hjælper hjemløse, som bliver udskrevet fra hospitaler i hovedstadsregionen, men som endnu ikke er raske til at vende tilbage til gaden.

Centret modtager også hjemløse, som har været udsat for en ulykke eller pådraget sig en alvorlig fysisk sygdom, hvor der er behov for hvile og ro for at kunne restituere og blive rask igen. Der er otte sengepladser, og de hjemløse kan bo her i 14 dage.

 

”Jeg var mere end bare et nummer i systemet”

I Røde Kors’ bod møder vi blandt andet Karsten (det store billede), som har været hjemløs, siden han var 13 år. Han har tidligere været beboer i Thorsgade, men nu er han frivillig samme sted:

”For 1½ år siden blev jeg opereret for en diskusprolaps, og så kom jeg i forbindelse med Thorsgade. Her blev jeg modtaget med kyshånd og masser af respekt fra Jannie og de andre frivillige,” siger han og fortsætter:

”Jeg fik så meget hjælp, og her var jeg mere end bare et nummer i systemet. Det er det, jeg godt kan lide ved stedet. Der er en god stemning og en god ånd,” siger Karsten, der i dagens anledning selv bar et par af Røde Kors Hovedstadens underbukser.

Lige nu er der omkring 10-15 frivillige i Omsorgscenter Thorsgade, og alle aldersgrupper er repræsenteret. Hvis man ønsker at blive frivillig, skal man være indstillet på, at det til tider er en rå og barsk virkelighed, man møder:

”Vores beboere kommer ofte til os lige efter, at de er blevet udskrevet fra hospitalet, så de er ofte nyligt opererede og har det generelt bare skidt. Så man skal være en stærk person for at være frivillig,” siger Jannie Julin.

Kunne du tænke dig at blive frivillig? Så skriv en mail til Jannie (jannie.julin@rodekors.dk)

”Man er velkommen i Thorsgade”

På en bænk i udkanten af teltet sidder Kristoff. Han har været hjemløs i mange år og har boet ’lidt forskellige steder’, som han siger.

To gange har han boet i Omsorgscenter Thorsgade, og sidste gang var et år siden. Det er særligt friheden ved stedet, der tiltaler ham:

”Man er ikke bundet i Thorsgade. Man har sit værelse og badeværelse, og man får mad. Det er ligesom at have sin egen lejlighed,” siger han.

Lige nu bor han på et herberg på Amager, og det var blandt andet et opsøgende arbejde fra Thorsgade, der var med til at skabe den mulighed for ham.

Kristoff fortæller, at han skal hjem og have varmen, nu hvor vi er færdige med vores snak. Hans knæ er dårlige, og de første skridt er altid en udfordring, så han får en hjælpende hånd og kommer langsomt på benene, mens han skærer tænder af smerte.

”Man må finde de steder, hvor man er velkommen, og det er man i Thorsgade,” siger han, efter de første spæde skridt er blevet taget, og han har fået styr på benene.

Han siger farvel med et varmt smil og vender sig og går, og hurtigt er han gået i et med mængden.