Har din cykelkurv fået omslag på?

Har din cykelkurv fået omslag på?

I denne uge skyder Røde Kors Hovedstaden seniorkampagnen ’Bliv ugens lyspunkt for et andet menneske’ i luften. Den skaber opmærksomhed på de mange tusinde ensomme ældre i Hovedstaden, der savner selskab og nærvær.

Af: Laura Deichmann og Rikke Lynge (foto)

Tirsdag og torsdag i uge 5 har en gruppe engagerede frivillige trodset kulden, trukket i uldsokkerne og bevæget sig ud i Københavns gader for at overtrække flere tusinde cykelkurve med selvlysende omslag.

4
Fie (til venstre) og Sinnet gør sig klar til at køre ud i København for at sætte omslag til cykelkurve op

”Kampagnen skal skabe opmærksomhed omkring vores aktiviteter på seniorområdet, så flere får øjnene op for vores vigtige frivillige arbejde for ensomme ældre,” fortæller Sinnet, som er én af to frivillige projektledere på kampagnen og frivillig teamleder i Tryghedsopkald.

Hun bliver suppleret af Fie, der også er frivillig projektleder på kampagnen:

”Vi har arbejdet længe på kampagnen, så det bliver spændende at se, hvordan københavnerne tager imod den. Vi håber, at flere vil melde sig som frivillige og blive ugens lyspunkt for et andet menneske,” siger hun.

Omslag med klart budskab

De grå omslag reflekterer lys og lyser derfor op om aftenen, og på den måde bliver cyklisterne lyspunkter i mørket. Det afspejles på fornem vis i budskabet på selve cykelkurveomslaget:

5.600 ensomme ældre er der inden for din cykelafstand. Bliv ugens lyspunkt for et andet menneske – bliv frivillig.

Og omslagene vakte stor nysgerrighed på gaderne i København:

”Det er helt overvældende, at der er så mange ensomme ældre i København,” siger Gerda-Elise Skov, som vi møder på Østerport St. Hun er selv frivillig i Sankt Pauls Kirke og opfordrer i den grad andre til at blive frivillige:

”Det er meget givende at kunne bidrage med noget. Det betyder utroligt meget for den enkelte,” siger hun

”Der skal så lidt til, og det gør en kæmpe forskel.”

Himlen prydes af tunge, grå nuancer og temperaturen er tæt på frysepunktet, men på trods af en lettere trist vejrstatus præges stemningen blandt de frivillige af godt humør og gåpåmod denne torsdag:

”Det er dejligt at kunne være med til at hjælpe andre,” fortæller Cynthia, og tager en tår kaffe, mens hun og de andre frivillige kører afsted i den minibus, der fragter dem fra plads til plads.

De andre frivillige nikker til hendes udtalelse. ”Det er dejligt at være med til at gøre en god gerning,” siger Anne, som ugentligt giv er en hånd med én af de 15 Røde Kors butikker i København.

Bliv ugens lyspunkt for et andet menneske

I Røde Kors Hovedstaden er der seks aktiviteter, der alle har fokus på ældre og ensomhed: Tryghedsopkald, Turtjenesten, Besøgstjenesten, Rådgivning for Seniorer, Vågetjenesten og Bogvenner.

Og der er plads til alle slags frivillige – uanset hvor meget eller lidt tid man har til rådighed:

”I Besøgstjenesten mødes man med sin besøgsmodtager en time om ugen, mens man som frivillig i Tryghedsopkald blot én gang dagligt bruger to minutter på at ringe til et ældre menneske. Så der er forskellige måder at være frivillig på, og der er opgaver til alle,” forklarer Sinnet.