Frederikke har fået en ekstra familie

Frederikke har fået en ekstra familie

Det kunne have endt skidt for 22-årige Frederikke, da hendes parforhold gik i stykker, og familien ikke kunne have hende boende. To års sygemelding på grund af en psykisk lidelse havde sendt økonomien til tælling, men en frivillig værtsfamilie har givet hende stabilitet til at passe sin praktikplads og ro til at komme godt videre. 

- Jeg så aldrig mig selv som hjemløs, for jeg kunne jo altid finde en sofa at sove på et sted. Men min nye familie giver mig et hjem med ro og tryghed. Jeg ser dem virkelig som en ekstra familie, selvom vi kun har kendt hinanden nogen måneder – de har taget så godt imod mig, fortæller Frederikke om sit midlertidige hjem hos Anne og Allan og deres 12-årige datter på Østerbro i København.

Frederikke er en af de 2.300 unge, som ikke har et hjem, de kan kalde deres eget. 380 af dem opholder sig i København. Nogle er sofasurfere og opholder sig kortvarigt hos bekendte eller tilfældige. De værst stillede ender på gaden. Fælles for alle de unge er, at de har brug for hjælp til at komme godt videre i tilværelsen. Den hjælp kan de få i projektet Hjem til Dig, som Frederikke nu er blevet en del af.

Røde Kors mangler lige nu frivillige værtsfamilier, som vil åbne deres dør for en ung i København. Man kan melde sig til via Røde Kors’ hjemmeside og herefter vil man blive ringet op og få mere information.

Den bedste fødselsdagsoverraskelse
Den første weekend, Frederikke boede hos familien på Østerbro, havde hun fødselsdag. Det var en dag, hun havde frygtet, fordi hun skulle være alene.

- Om morgenen blev jeg vækket på mit værelse med fødselsdagssang – det var helt fantastisk. Da jeg mødte familien første gang, snakkede de om, at deres hjem nu var lige så meget mit hjem, men jeg troede måske ikke helt, at det ville føles sådan. Det gør det nu, fordi de har været så åbne. De tog for eksempel initiativ til, at jeg inviterede mine venner på besøg til fødselsdagsfest, fortæller Frederikke.

En familie for resten af livet
Frederikke og familien har foreløbig aftalt, at de bor sammen henover sommeren. Frederikke er også inviteret med i sommerhus, og da hun var på festival havde de jævnligt kontakt over sms.

- Det er som at have fået en ekstra mor og far, som jeg er helt tryg ved, og som jeg kan mærke vil mig det godt. Det er dejligt at have en fast base nu, og jeg er glad for, at de gerne vil hjælpe mig med at finde et nye hjem, når jeg er klar til at flytte videre, siger Frederikke og fortsætter:

- Jeg glæder mig allerede til at kunne invitere dem på besøg, så de kan se, at det går godt for mig. Jeg kommer til at tage medicin resten af mit liv, men jeg har det godt, passer mit arbejde og er virkelig lykkelig over, at Anne og Allan har givet mig et hjem i en svær tid, som nu er ved at være slut.

Hos Røde Kors oplever man også, at det betyder noget helt særligt for de unge at få ro og tryghed hos en familie, som åbner deres hjem helt frivilligt.

- Vi oplever, at vi med der her projekt kan give de unge noget af det, de har allermest brug for. Et støttende netværk, som kan være med til at sikre, at de unge ikke havner derude, hvor det kan gå rigtigt galt, siger Sidsel Faurholt, projektleder hos Røde Kors.

Fakta om Hjem til Dig

Hjem til Dig er udviklet på baggrund af den engelske lignende model Nightstop, som har stor succes i England. I Nightstop tilbydes unge overnatning i nogle enkelte dage, mens Hjem til Dig er et mere langsigtet forløb på 3-6 måneder, der har fokus på forebyggelse.

Hjem til Dig er et samarbejde mellem Røde Kors, Ungdommens Røde Kors og Hjem til Alle Alliancen. Projektet som løber over tre år og er finansieret af Bikubenfonden, Oak Foundation Denmark og Røde Kors.

Læs mere om Hjem til Dig.