Fra herbergssover til frivillig

Fra herbergssover til frivillig

I de kolde vintermåneder i begyndelsen af 2018 sov 37-årige Cosmin fra Rumænien på Røde Kors Hovedstadens nødherberg. I løbet af få måneder lykkedes det ham at finde både job og bolig, og i dag er han frivillig for at gøre en forskel for andre hjemløse.

– Jeg synes altid, man skal dele ud af sig selv, når man har overskud til at gøre noget for andre. Jeg har selv oplevet, hvordan en mennesker har gjort noget for mig, da jeg var i en situation, hvor jeg havde brug for hjælp. Nu har jeg et sted at bo og et drømmejob, så nu kan jeg give tilbage, fortæller Cosmin Stoica, som i dag bor i en delelejlighed i Ballerup og har arbejde som kok i Valby.

Nødherberget gav ro til at finde fodfæste

Da Cosmin ankom til København i januar 2017, skulle han bo hos sin fætter. Men fætterens arbejde havde bragt ham væk fra byen, og Cosmin kunne ikke komme i kontakt med ham. I stedet valgte han at bygge sit nye liv i Danmark op fra bunden.

– Jeg er kok, og jeg gik rundt til samtlige restauranter med mit cv for at finde et arbejde. Til sidst lykkedes det, fordi en frivillig på nødherberget hjalp mig med at kontakte nogen, hun kendte. Den gang sov jeg enten på nødherberget eller på Herlev Hospital – jeg stod tidligt op om morgenen og gjorde mig klar til arbejde. Mine kolleger anede ikke, at jeg var hjemløs, fortæller Cosmin.

Glæde ved at gøre noget for andre

Mindre end et år efter, at Cosmin ankom til Danmark, har han styr på tilværelsen og er nu vendt tilbage til Røde Kors Hovedstaden som frivillig i hjemløseaktiviteterne.

– Jeg mødte mange gode folk, mens jeg selv ikke havde et hjem. Jeg ønsker dem alt det bedste og ved, at mange af dem har meget at kæmpe med. Jeg vil gerne være med til at give dem den hjælp, de har brug for – jeg kan godt lide at hjælpe andre, og jeg har selv oplevet, hvor stor en forskel frivillige kan gøre, når man bor på gaden, siger han.