Førstehjælp: På vandet skal du kunne improvisere

Førstehjælp: På vandet skal du kunne improvisere

Jan Krogså er en af Røde Kors Hovedstadens meget erfarne førstehjælpsinstruktører. Han har undervist kursister i førstehjælp knap 200 gange, og nu er han klar til også at tage mod vandhunde og sejlsportsentusiaster på et helt nyt kursus med fokus på førstehjælp på vandet –  blandt andet for kano- og kajakroere. Kurset er godkendt af Dansk Førstehjælpsråd og Søfartsstyrelsen.

- Jeg plejer at sige, at når det handler om førstehjælp på vandet, så kan man ikke bare bruge en kogebogsopskrift. Det er bare noget andet end at være ude for en ulykke på landjorden, hvor du typisk kan spærre af, komme væk fra ulykkesstedet og sørge for stabilt sideleje til tilskadekomne, siger Jan og fortsætter:

- Til gengæld er hovedreglen den samme på vand som på land: Det vigtigste er, at du gør noget. Selvfølgelig er det optimalt at få tilskadekomne ind på land og yde førstehjælp, men hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du altid tilkalde hjælp.

Vær forberedt, hvis uheldet er ude
Jans er selv glad for at ro kajak. Det var i den lokale kajakklub, at Jan opdagede et behov for førstehjælpsundervisning til instruktørerne. Den slags kurser har han nu afholdt en del af med stor succes, og som noget nyt er det nu muligt for alle at melde sig til et otte-timers kursus i førstehjælp med fokus på søsport.

- Det er ikke et lovkrav, at du kan førstehjælp, når du sejler. Dog er det et krav for at bliver Yachtskipper. Med et kursus kan du være klar til at handle, hvis du pludselig får brug for det. Mine kursister fortæller, at de føler sig mere sikre, fordi de ved, hvordan de skal reagere, hvis der bliver Brug for at yde førstehjælp. Det kan ske hurtigt – jeg har selv prøvet pludselig at blive viklet ind i fiskeliner på en kajaktur langs søbredden. Jan kom fri, dels ved egen, dels kammeraters hjælp, fortæller han.

Forberedelse og sikkerhedsudstyr er i det hele taget noget, der fylder i forbindelse med det nye søsports-kursus. Jan oplever, at mange fritidsroere ikke er opmærksomme på, hvordan de nemt kan blive mere sikre på vandet.

- Det er vigtigt at vide, hvad eksempelvis de forskellige signaler betyder. Vi snakker også om alarmeringsmetoder som radio, flag og nødblus på kurset, så alle ved, at det er en god ide at have styr på udstyret. Mit mål er, at alle kursister skal gå fra kurset med en god fornemmelse af, at de tør træde til, hvis der bliver brug for det, siger Jan.

Det lærer du på Førstehjælp for søsport

Kurset gennemgår blandt andet hjerte-lunge-redning, drukneulykker, snitsår, knoglebrud, sygdomme og forskellige former for lejring af tilskadekomne.

Læs mere og tilmeld dig her.