Førstehjælp gav Anders mulighed for at handle, da ulykken skete

Førstehjælp gav Anders mulighed for at handle, da ulykken skete

Anders Toftager er på vej hjem fra en fest. Det er mørkt, og der er ingen andre mennesker i sigte. En bil kommer kørende for enden af gaden. Pludselig speeder bilen op og kører over i modsatte vejbane. En knallert kommer kørerne bagved Anders. Det går hurtigt. Føltes som ingen tid. Bilen og knallerten kolliderer. Knallerten er smadret, bilen kører videre og foran Anders ligger knallertkøreren.

– Alt, hvad jeg havde lært på førstehjælpskurser tog over. Jeg lagde hurtigt mærke til, at hans nakke var brækket. Jeg tog hans puls, og der var ikke nogen. Han var helt bevidstløs. Jeg ringede med det samme 112, og nærmest mekanisk sagde jeg navn, sted, cpr-nummer, hvad der var sket og så videre, fortæller Anders.

Ambulance og politi ankom hurtigt til stedet, hvor forbipasserende havde samlet sig. Da politiet efterfølgende afhørte Anders om episoden, gik Anders i sort. Pludselig kunne han ikke engang få sagt sit eget navn, og slet ikke hvad der var sket.

– Kroppen kunne simpelthen ikke mere. Nu var jeg ligesom mig selv igen. Jeg kunne ikke engang sige mit eget navn, så chokeret var jeg, fortæller Anders.

Førstehjælpskurser gør en forskel

I den traumatiske ulykke oplevede Anders på meget tæt hold, hvor vigtigt det er at have det, man lærer til førstehjælpskurser i baghovedet. Han er utrolig glad for, at den tillærte viden fra kurserne overtog og handlede for ham, for ellers er han bange for, at han nok var gået mere i panik.

– På det tidspunkt havde jeg haft to førstehjælpskurser – blandt andet da jeg tog kørekort. Det hjalp virkelig i situationen, at jeg havde det i baghovedet. Lidt tid efter ulykken tog jeg et førstehjælpskursus igen, fortæller han.

Man skal gøre, hvad man kan

Desværre overlevede knallertkøreren ikke ulykken, men Anders kunne ikke have gjort mere i den forfærdelige situation han stod i. Han fik senere at vide, at køreren var død ved sammenstødet.

– Jeg er alligevel utrolig glad for at førstehjælpen tog over, selvom der ikke var noget jeg kunne have gjort for at redde manden. Jeg mener – man skal da bare gøre et eller andet! Jeg ville have det forfærdeligt, hvis jeg følte, at jeg kunne have gjort mere. Man skal gøre hvad man kan, og et førstehjælpskursus kan lære én at kunne endnu mere, mener Anders.

I dag, små 10 år efter ulykken, er Anders stadig ivrig efter at lære endnu mere førstehjælp. Han regner derfor med at tage endnu et førstehjælpskursus, for at være sikker på at have det hele på rygraden, hvis uheldet skulle være ude.

Book dit førstehjælpskursus her