En flygtnings oplevelse som frivillig hos Røde Kors Hovedstaden

En flygtnings oplevelse som frivillig hos Røde Kors Hovedstaden

De to flygtninge Mohammed og Hussein har med stor interesse meldt sig som frivillige i Røde Kors’ pop-up butik på Vendersgade. Her sorterer de en masse doneret tøj.

De to flygtninge Mohammed og Hussein har med stor interesse meldt sig som frivillige i Røde Kors’ pop-up butik på Vendersgade. Her sorterer de en masse doneret tøj. Foto: Susan Othman

 

Kampagnen ”Smid tøjet” er i fuld gang, og det er Azat Mohammed også, som lige nu er frivillig i Røde Kors Hovedstadens pop-up butik på Vendersgade.

Af Susan Othman.

 

Azat Mohammed, kurder fra Syrien og frivillig hos Røde Kors.
Foto: Susan Othman

Den 17-årige kurdiske dreng Azat Mohammed kom til Danmark for fem måneder siden fra Syrien og står netop nu som frivillig i Røde Kors Hovedstadens pop-up butik. Til daglig går han i sprogskole og har et fritidsjob som avisbud – men det er ikke nok, mener Azat.

At hjælpe er en pligt

Da Azat hørte, at Røde Kors Hovedstaden søgte frivillige til ”Smid Tøjet” butikken i Vendersgade, var han ikke i tvivl: ”Det var med glæde, at jeg meldte mig som frivillig. Jeg elsker at hjælpe andre, og jeg nyder at arbejde frivilligt,” fortæller Azat med et glimt i øjet.

Den 17-årige flygtning mener desuden at det er en pligt at hjælpe andre: ”Jeg er flygtet hertil, og jeg ved, hvor hårde levevilkårene kan være for nogle mennesker. Derfor føler jeg, at jeg via dette frivillige arbejde, kan være en del af et større fælleskab og hjælpe mennesker i nød.”

”Frivilligt arbejde er også integration”

Azat opholder sig i Helsingør, men tager den lange tur til København for at give en hånd. Han føler, at han skylder Danmark og Røde Kors Hovedstaden en tak for at have hjulpet ham, og det mener han, at han viser ved at hjælpe.

Den unge flygtning er dog ikke alene om at sortere tøj og hjælpe til i butikken. Rundt om sorteringsbordet står nemlig flere frivillige fra forskellige nationer. Mens de frivillige småsnakker, udbryder Azat: ”Det er rigtig hyggeligt at være her – vi lærer nye mennesker at kende og derudover er det for mig også integration. Nu står jeg og sorterer tøj sammen med andre, mens vi taler lidt dansk sammen. Vi samarbejder på tværs af kulturer om en bestemt sag, hvilket er en fantastisk følelse”.

Azat, Mohammed og Azats bror Abd.
Azat (til venstre), Mohammed (i midten) og Azats bror Abd (til højre). Foto: Susan Othman

Frivilligt arbejde er et plus

Frivilligt arbejde betyder ikke kun, at man er med til at hjælpe. Spørger man Azat, ligger der mange ting bag det at være frivillig: ”Jeg anbefaler alle, der kommer til Danmark til at være aktive og tage del i det frivillige arbejde. Det fremmer integrationen i forhold til sprog, og man lærer det danske samfund og den danske kultur bedre at kende, og det er bedre end at gå derhjemme og kede sig,” siger Azat.