En ven til hele familien

En ven til hele familien

Der er mange mennesker, der kan have behov for ekstra støtte i en periode – en del børnefamilier er ekstra udsatte, når flere ting skal hænge sammen i hverdagen. Heldigvis tilbyder Røde Kors en frivillig familieven, der som Susanne står klar til at give en hjælpende hånd.

Susanne begyndte som frivillig besøgsven, da hun som pensionist ønskede at bruge sit liv på noget andet – efter 35 år som pædagog og leder i dagplejen. Hun har derfor de sidste seks år været i tæt kontakt med mange familier – som alle har haft en stor betydning for hende.

Susanne valgte at blive frivillig familieven, fordi hun godt kan lide, at der er fokus på hele familien. Med plads til den særlige dynamik med både børn og voksne – og udfordringer, der kan gøres noget ved.

- Nogen kan have angst eller andre psykiske udfordringer, hvor der er rigtig meget kaos oppe i hovedet. Jeg er god til at kommunikere, og så kan jeg rigtig godt lide at være sammen med andre som har det anderledes end jeg selv, nævner Susanne som en væsentlig motivation for sit arbejde som familieven.

Behov for en stabil kontakt

Mange af familierne har tidligere oplevet mistillid, og at deres aftaler blev aflyst. Det kan derfor være grænseoverskridende for dem overhovedet at række ud til Røde Kors. Derfor beskriver Susanne det som en altafgørende faktor, at man som familieven kommer med en oprigtig lyst til at gøre en forskel, da det kræver tid og overskud.

- Jeg synes ikke, det er svært at komme ind i familierne, men det kræver, at man gør en indsats og ved, hvordan man gerne vil gøre det. Du skal altid møde familierne i øjenhøjde. Det koster dem nemlig en masse overvindelse at tage kontakt til Røde Kors i første omgang, fortæller Susanne.

Mere end bare en familieven

- Jeg vil rigtig gerne være med der, hvor der er kaos – hvor der er opvask og vasketøj alle steder. For der er en grund til at familien har det som den har det.
Jeg sørger for, at vi er fælles om de forskellige ting. Hvis der skal vaskes op, er det okay hvis det eneste vedkommende kan overskue er at være med til at fortælle mig, hvor tingene skal stå, siger Susanne og fortsætter:

- Det er helt okay. For mig er det vigtigt at give den enkelte familie nogle ressourcer. Så lærer de, hvordan man kan man stable en opvask, uden at den fylder hele køkkenet. For ellers bliver det uoverskueligt. Behovet for at gøre hverdagen mere overskuelig har været et gennemgående tema hos mange af de familie, jeg har været tilknyttet gennem tiden.

Skrevet af Isabella From

Bliv Familieven