En god gerning hjælper unge ud af hjemløshed

En god gerning hjælper unge ud af hjemløshed

Hans-Henrik Sørensen har valgt at åbne sit hjem for en ung hjemløs. I de næste fire måneder skal de to bo sammen, så den unge får en stabil base, der giver ro til at passe studiet, indtil han kan flytte til sit eget hjem.

– Da jeg hørte om muligheden for at give en ung hjemløs et midlertidigt hjem, faldt det mig naturligt at melde mig som vært. Mine egne børn er flyttet hjemmefra, så jeg har pladsen og ekstra overskud at dele ud af, fortæller Hans-Henrik Sørensen, som fik ny sambo i december måned, hvor 21-årige Nicolaj flyttede ind i lejligheden på Nørrebro i København.

Nicolaj er en af de 2.300 unge, som ikke har et hjem, de kan kalde deres eget. Heraf opholder 380 unge sig i København. Nogle er sofasurfere og opholder sig kortvarigt hos bekendte eller tilfældige. De værst stillede ender på gaden. Fælles for alle de unge er, at de har brug for hjælp til at komme godt videre i tilværelsen. Den hjælp kan de få i projektet Hjem til Dig, som Hans-Henrik nu er blevet en del af.

En tryg base – igen og igen

Nicolaj bor hos Hans-Henrik og får på den måde en tryg base i fire måneder, indtil han flytter videre til sin egen ungdomsbolig.

– For mig handler det om næstekærlighed. Her er en måde, hvor jeg kan gøre en konkret forskel for et andet menneske, uden at det egentlig kræver ret meget af mig. Han er en helt almindelig ung mand, som spiller computer, spiser mine hjemmebagte boller, hjælper til i hverdagen, klapper katten og får kammerater på besøg – han betragter det helt sikkert som sit hjem, fortæller Hans-Henrik og fortsætter:

– Alle der hører om projektet synes, at det er en god ide. Men en del er også bekymrede på mine vegne. Det er jeg slet ikke selv. Nicolaj og jeg havde en gensidig tillid helt fra vores første møde, og jeg er sikker på, at jeg melder mig som vært igen, når Nicolaj er kommet godt videre.

Fakta om Hjem til Dig

Hjem til Dig er udviklet på baggrund af den engelske lignende model Nightstop, som har stor succes i England. I Nightstop tilbydes unge overnatning i nogle enkelte dage, mens Hjem til Dig er et mere langsigtet forløb på 3-6 måneder, der har fokus på forebyggelse.

Hjem til Dig er et samarbejde mellem Røde Kors, Ungdommens Røde Kors og Hjem til Alle Alliancen. Projektet som løber over tre år er finansieret af Bikubenfonden, Oak Foundation Denmark og Røde Kors.

Lige nu søger vi flere frivillige værter i Københavns Kommune. Læs mere her.