Det er utroligt berigende at hjælpe andre mennesker

Det er utroligt berigende at hjælpe andre mennesker

Som du kan se, har jeg på bedste fan-girl vis taget en selfie med Ervin Valentin. Det er nemlig nemt at blive fan af Ervin, som er frivillig i Røde Kors Hovedstaden. Han har gang i alverdens projekter, og brænder i sandhed for frivillighed og for at hjælpe andre. Som frivillig former han selv arbejdet ud fra hans spændende baggrund og mange kompetencer.

Ikke den typiske Familieven

Ervin Valentin er frivillig i aktiviteten Familieven, hvor frivillige bliver matchet med en familie, og giver personlig støtte alt efter familiens ønske og behov. Han blev matchet med en kvinde fra Mellemøsten. Anne, som hun gerne vil kaldes, var lige flyttet til Amager sammen med sine børn og fik derefter Ervin som familieven, men grundet Ervin’s baggrund tillod han sig at påtage sig en mentorrolle i stedet for rollen som ven i deres relation.

”En bekendt introducerede mig for for Røde Kors Hovedstadens fællesskaber, og jeg tænkte, jamen hvorfor ikke prøve det. Uden helt at være klar over hvad jeg gik ind til, blev jeg matchet med Anne, som viste sig at være et positivt match”, fortæller Ervin.

Liste på køleskabet

Ervin lagde hurtigt mærke til, at Anne manglede selvtillid.

”Jeg satte mig derfor sammen med hende, og vi lavede en ganske simpel liste med ti personlige egenskaber, som Anne besidder, så i stedet for at fokusere på det faglige og praktiske fokuserede vi på Anne’s kvalitative personlige egenskaber”, fortæller Ervin.

Sådan startede deres relation med hinanden, og listen, ja den virkede, hvor Ervin fortsat fortæller:

”Da vi efterfølgende var til møde sammen hos Røde Kors for at evaluere forløbet, sagde Anne noget, som virkelig har sat sig fast hos mig. Hun fortalte, at hun havde sat listen op på køleskabet for hele tiden at blive mindet om hendes fantastiske personlige egenskaber. Det giver hende et smil på læben, og det er netop i sådan et øjeblik, at det giver mening at være frivillig. Det er den umiddelbare reaktion fra et andet menneske, hvor man kan mærke, at det kommer dybt indefra. Det er dét, som gør det utroligt berigende at hjælpe andre mennesker”, fortæller Ervin.

Ervin så et behov hos Anne, som han kunne hjælpe hende med på en langt bedre måde som mentor end som frivillig ven.

Unge på eventyr

Hans passion for at hjælpe andre var også tilstede for 30 år siden. Dengang hjalp Ervin unge adfærdsvanskelige igennem hårde perioder. Det gjorde han sammen med sin dykker kammerat, som havde en fiskekutter på vej til at blive klargjort til jordomsejling. En fast struktur og ansvar i dagligdagen var konceptet for de unge, der blev sendt afsted på sådan et eventyr.

”Det var nogle barske drenge, vi havde med os, men flinke alle sammen. Mange af dem havde bare brug for støtte og faste rammer. Det var helt vildt at se, hvordan de udviklede sig”, fortæller Ervin.

Ervin har efterfølgende haft en succesfuld karriere som direktør hos IBM.

”Det var jo fint med arbejdet, men virksomheder og virksomhedsstrategier er på en eller anden måde så lige til og logiske. Jeg manglede ofte en anden udfordring og en følelse af, at man rent faktisk gør noget for andre”, fortæller Ervin.

At hvile i den positive oplevelse

Samtidig blev Ervin ramt af en personlig og hård oplevelse. Hans datter fik anoreksi, og pludselig var Ervin på udebane.

”Systemet var ikke til nogen hjælp. Hjælpen kom i stedet fra en privatperson, som selv valgte at hjælpe mig og resten af familien, og det er jeg evigt taknemmelig for”, fortæller Ervin, som siden da er blevet forældrementor hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse, hvor han hjælper andre forældre i lignende situationer.

”De problemstillinger jeg arbejder med der er langt mere komplekse og udfordrende. Jeg har lært, at det er utrolig vigtigt at hvile i de positive oplevelser. Det gælder også i mange andre aspekter i livet. Vi er alt for hurtige til at springe videre til det næste, hvorimod hvis det er en negativ oplevelse, holder vi altid fast i den. Det er vigtigt at give sig selv lov til at hvile i den positive oplevelse, og det forsøger jeg selv at gøre, og få andre til at indse”, fortæller Ervin og fortsætter:

”En anden ting er humoren. Det er altid vigtigt at skabe luft i dialogen ved at tage humor med, hvis det er muligt. ”

Skønne fremtidsudsigter

Ervin er ved at planlægge en dag hvor han selv, Anne og hendes børn skal et smut til Blocks & Walls på Refshaleøen og have det sjovt sammen med noget klatring. Så selvom han for det meste agerer som hendes mentor, er der også masser af plads til sjov og hygge.

Er du også blevet fan af Ervin? Lyt til en Podcast med ham her.

Gør som Ervin

... og form selv dit frivillige arbejde. Du kommer med en helt unik baggrund og specielle kompetencer, hvilket kan bruges til at forbedre et andet menneskes liv. Behovet er varierende fra person til person i de forskellige aktiviteter, men der er helt sikkert brug for lige netop dine kompetencer. Hør mere om det at være frivillig – meld dig til et infomøde her.