Det er rart at føle, at der er nogen, der gerne vil mig

Det er rart at føle, at der er nogen, der gerne vil mig

For fire år siden flygtede journalisten Lina Noori fra Irak. Flugten endte på et velkomstcenter i Danmark, og i dag har Lina både opholdstilladelse og et job som leder af en café. Det har været svært at falde til og føle sig tryg i Danmark, men hendes to frivillige venner fra Røde Kors har gjort en stor forskel.

Deres første møde skulle foregå på den café, hvor Lina arbejdede. Kæresteparret Jacob Teglgaard og Stine Gyldenkerne fulgtes gennem Sydhavnen og var ret spændte på, om det ville blive akavet at møde Lina, som de var blevet matchet med og nu skulle være venskabspersoner for gennem Røde Kors Hovedstaden.

- Det var lidt som at skulle på blind date, men det første møde gik så fint. Vi har længe gerne villet gøre en forskel for flygtninge, så det var dejligt at komme i gang – og at møde Lina, som både er et utrolig dejligt menneske og kommer med en historie, som virkelig åbnede mine øjne for, hvilke udfordringer, andre mennesker kan kæmpe med, fortæller Jacob om det første møde.

Ikke velkommen i Bagdad – eller på den danske sprogskole

Inden mødet på cafeen havde alle været til samtale og var blevet matchet af en frivillig aktivitetsleder. Derfor kendte Jacob og Stine til Linas historie i forvejen, og det var en stor lettelse for hende, fortæller hun:

- Jeg måtte flygte fra Bagdad, fordi jeg blev forfulgt. Da jeg kom til Danmark, mødte jeg også mange fordomme og meget fordømmelse – blandt andet på sprogskolen, hvor jeg gik sammen med andre irakere. For mig var det trygt at vide, at Jacob og Stine kendte til min baggrund og at de gerne ville mig for den, jeg er.

Hjælp til at forstå systemer og kultur

Jacob og Stine er frivillige i integrations-indsatsen Venskabsfamilier og Venskabspersoner. Deres rolle som frivillige er at hjælpe Lina med at få fodfæste i Danmark.

- Det har været svært at komme til Danmark. Sproget er vanskeligt, og danskerne er meget private. Samtidig skulle jeg selv finde ud af eksempelvis E-boks og andre praktiske ting. Her har Stine og Jacob været en stor hjælp. De hjælper mig med at forstå landet, og jeg føler mig tryg nu, hvor jeg har nye venner, fortæller Lina.

Også Jacob og Stine er glade for det nye venskab:

- Vores drøm er, at alle danske husstande med socialt overskud inviterer en flygtning hjem en gang om ugen til middag, kaffe eller snak. Det ville være integration på et helt nyt niveau og i sidste ende løse utroligt mange udfordringer for samfundet, fortæller Stine.

- Det giver så god mening for os at hjælpe med integrationen på et personligt plan, og jeg er stolt af at være Linas ven og opleve, hvor hårdt hun arbejder for at blive en del af vores samfund, siger Jacob.