Det er ikke raketvidenskab — alle har brug for nogen at tale med

Det er ikke raketvidenskab — alle har brug for nogen at tale med

Mathias har siden januar 2021 været frivillig besøgsven for en ældre kvinde, som lever med demens. En gang om ugen mødes de til kaffe, gåture og snakke om alt fra byens planteliv til verdensøkonomien.

I november tog Mathias kontakt til aktivitetslederne fra Samvær og Demens, som matchede Mathias med en ældre kvinde med demens fra Vesterbro. De blev matchet på baggrund af deres fælles interesse og erfaringer med uddannelse og rejse. Mathias meldte sig blandt andet til aktiviteten, fordi han selv har over et årtis erfaring med demens i familien

- Jeg kan tydeligt huske, hvordan det påvirkede familien og de nærmeste, fortæller han.

Det var også kvindens datter, som i første omgang foreslog at tage kontakt til Samvær og Demens. Det er en beslutning, som alle parter er meget glade for.

- Hun blærer sig ofte til sine venner med, at hun har mig som besøgsven, og det bliver jeg selvfølgelig glad for at høre, fortæller Mathias.

Kaffe, gåture, stort og småt

Hver lørdag besøger Mathias kvinden i hendes hjem, hvor de starter dagen ud med en kop kaffe. Når den så er drukket, trækker de i overtøjet og går en tur - gerne i Enghaveparken, hvor de slentrer mellem plantebedene. Kvindens far var gartner, og det var forventet af hende, at hun kunne navnene på alle de blomster de så, så når hun og Mathias går tur, fortæller hun gerne alle mulige fakta om vegetationen. Andre gange snakker de om verdensøkonomien, eller på en noget mindre skala, hvad der skal ske resten af weekenden.

- Hun er helt vildt skarp og meget vidende, og det er på ingen måde envejskommunikation, fortæller Mathias.

Betydningsfuldt og nødvendigt

Det er ikke envejskommunikation mellem besøgsven og borger, og det er bestemt heller ikke en ensidig relation; Mathias værdsætter i høj grad den tid de bruger sammen, og fortæller også, at det er en nem og hyggelig måde at gøre en enorm forskel.

- Det er ikke raketvidenskab at være besøgsven — det handler bare om, at alle har brug for nogen at snakke med, siger han.

Udover den glæde, som Mathias og den ældre borger føler i relationen, er kvindens voksne datter også meget taknemmelig for Mathias tilstedeværelse. Mange pårørende til borgere med demens kan sidde inde med dårlig samvittighed over, at de ikke kan være der døgnet rundt, og det gør det en stor forskel, at der er nogen, som har lyst til at være der for den ældre. Det giver et nødvendigt pusterum til de pårørende.

Skrevet af Josefine Overbye

Samvær og Demens

Samvær og demens er en af de nyeste indsatser i Røde Kors Hovedstaden. Hvis du kunne tænke dig at gøre en forskel på samme måde som Mathias, kan du læse mere her.