Det eneste forkerte du kan gøre, er ikke at gøre noget

Det eneste forkerte du kan gøre, er ikke at gøre noget

I december 2016 falder Ida Kvornings mor om med et hjertestop. Både Ida og hendes far Bill er til stede da det sker. De sidder og snakker og ser fjernsyn, og pludselig falder Idas mor bevidstløs tilbage i stolen

Minutterne herefter går meget stærkt. Hurtigt får Bill lagt sin hustru på gulvet og begynder at yde førstehjælp, mens Ida ringer 112.

- Heldigvis var min far til stede og kunne yde førstehjælp til min mor, indtil ambulancen kom. På daværende tidspunkt havde jeg ikke vidst, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg havde været der alene, fortæller Ida.

I dag har Idas mor det godt og har ingen mén takket være den førstehjælp, hun fik.

Hele familien lærte førstehjælp

Efter denne oplevelse valgte hele familien at tage et udvidet førstehjælpskursus med hjertestarter, så de alle kunne blive bedre til det.

– Inden det her skete, var der ingen af os der havde tænkt over, at det var vigtigt. Det er først når man har stået i situationen, at det går op for en, hvor vigtigt det faktisk er at kunne, siger Ida og fortæller videre:

– Forhåbentlig så sker det aldrig for en, at man står i en sådan situation, men man ved det ikke. Efter at det skete med min mor, der fandt jeg ud af vigtigheden af at kunne yde førstehjælp.

Blev frivillig instruktør

Til daglig læser Ida en kandidat i virksomhedsstudier og arbejdslivsstudier på Roskilde Universitet, hvor hun lige har færdiggjort første semester. Ved siden af har hun et studiejob og til august tager hun til Dublin for at være i praktik det næste halve år. Der er ikke noget at sige til, at Ida har en travl hverdag med studier og job, men det har ikke afholdt hende fra at udvide sin viden og kunnen inden for førstehjælp.

- Efter at vi havde taget kurset i førstehjælp syntes jeg stadig ikke at det var nok, fortæller Ida.

Kort tid efter besluttede hun sig for at melde sig som frivillig instruktør i førstehjælpskurser og i dag giver Ida kurser, hvor hun uddanner andre til at yde førstehjælp.

Det vigtigste er, at du gør noget

Der sker cirka 4.000 hjertestop uden for hospital i Danmark om året og overlevelsen er cirka 10 procent. Ida vil gerne være med til at sikre, at så mange som muligt lærer, hvordan de skal agere, når de står i en situation som den, hun oplevede hjemme i stuen.

- Det vigtigste som jeg har lært er, at det eneste forkerte du kan gøre i sådan en situation, det er ikke at gøre noget. Bare det at du ringer 112 er også en hjælp, fortæller Ida.

- Jeg har tit fået at vide af folk, hvor uheldig min mor har været. Men jeg vil faktisk sige, at hun har været heldig. Havde min far ikke kunne yde førstehjælp, var det ikke sikkert, at hun havde været her i dag, siger Ida.

FØRSTEHJÆLPSKURSUS