Andreas og Søren blev venskabsmatchet: Vi er nogle drengerøve

Andreas og Søren blev venskabsmatchet: Vi er nogle drengerøve

Fem år efter de to besøgsvenner mødtes første gang, har Andreas' og Sørens venskab udviklet sig som enhver anden bromance. Trods aldersforskellen har de en masse til fælles og inspirerer hinanden.

Militær-jargon, italienske biler … og kvinder – det er bare nogle af de samtaleemner, der går igen, hver gang vennerne Andreas og Søren mødes.

De to har kendt hinanden siden august 2014, hvor de blev matchet som besøgsvenner.

– Det, der har overrasket mig mest ved at møde Andreas, er nok, at det er så godt et match, selv om det kun er baseret på meget få oplysninger om, hvad jeg interesserer mig for, fortæller Søren, der er på alder med Andreas’ far.

Aldersforskellen er dog kun et plus, hvis du spørger de to besøgsvenner, der ses hver anden uge.

– Jeg var heldig, at jeg fik Andreas som besøgsven. Det har været rart at møde et ungt menneske med energi og mod på livet. Det er et lyspunkt for mig gennem tiden at kunne se frem til den times underholdning med et frisk pust, når han kommer med alle sine planer. Det er en fornøjelse at høre om, fortæller Søren, der kan mærke, at energien smitter af på ham.

Besøgsvenner, kammerater og bonusfamilie

Andreas får også en masse ud at kende Søren. De seneste fem år har deres relation udviklet sig helt naturligt og er i dag blomstret til et venskab. 

– Jeg får noget andet ud af at være sammen med Søren end med mine jævnaldrende venner. Hans historier giver mig en indsigt i et menneske, som har levet et godt liv, men også haft nogle udfordringer – og blandt andet hans tidligere tilværelse som ingeniør, hvor han har rejst rundt i hele verden, har inspireret mig meget, fortæller Andreas.

– Men vi er også drengerøve sammen. For eksempel når vi snakker om damer og biler. Vores venskab har udviklet sig helt naturligt, og der har ikke været noget opstillet eller noget falsk over det. Det føles rigtigt.

Han har også allerede besluttet, at Søren skal være en form for bonusonkel, når Andreas en dag bliver far og skal ud at trille med barnevognen.

– Når den tid kommer, vil det være naturligt at inddrage Søren. Min kæreste har også mødt ham, og han har været hjemme og spise hos os. Et venskab kan jo gå op og ned, og det kan måske også være, vi bliver ragende uvenner på et tidspunkt og aldrig vil ses igen – men det håber jeg da ikke. Han er et dejligt menneske, og min forventning er, at vi skal ses, til en af os lægger sig i graven.

Hvornår ringer Euroman?

Andreas og Søren er et af de relativt få mandlige vennepar, der har mødt hinanden gennem besøgstjenesten, og de gør alt for at flage for initiativet og få flere mænd til at melde sig som besøgsvenner – blandt andet ved at optræde i medierne igen og igen.

Du kan blandt andet finde dem på Røde Kors’ YouTube-kanal, i DR-programmet Gintberg på kanten og i et afsnit af Go’morgen Danmark, ligesom de også har givet interview til Røde Kors’ eget magasin og til daværende metroXpress.

– Vi er blevet hevet ind til forskellige interviews, fordi nogen har vidst, at her er et lækkert, mandligt makkerpar, som gerne vil på forsiden af Euroman, griner Andreas, og Søren supplerer:

– Ja, vi ville gerne endnu mere i medierne – Euroman har ikke ringet endnu. Men det var toppen at være med i Gintberg på kanten.

140 kager – og følelser

Andreas og Søren meldte sig hos besøgsvennerne med en måneds mellemrum og blev matchet på baggrund af deres fælles interesse for biler, mekanik og en fortid i Forsvaret.

Herefter har de opdaget, at de begge interesserer sig for højskoleliv og at samles om kaffe, te og kage – de har smagt samtlige kager, der kan skaffes på Roskildes gågade, og er derfor glade for, at Søren nu er flyttet til København, hvor de har fortsat projektet, der efter fem og et halvt år er oppe på cirka 140 spiste kager.

Når de mødes, tager de to besøgsvenner også i biografen eller teateret, ud og spiser eller går en tur sammen og snakker om løst og fast samt professionelle eller personlige projekter.

– Mænd har måske lidt sværere ved at tale om følelser og ensomhed og er mere tilbøjelige til at sige: Jeg klarer mig selv. Det har taget tid at lære hinanden at kende, og vi blev altså ikke bedste venner efter tre dage. Som med alle andre relationer, man opbygger, tager det noget tid, forklarer Andreas.

Mænd, der holder hinanden ud

Forholdet mellem de to venner bygger på en gensidig interesse i hinandens liv, og at han spørger i forskellige retninger, hvilket har fået Søren til at åbne sig.

– Jeg lærer noget om mig selv, når Andreas spørger – og jeg udvider min egen følsomhed. Derudover har jeg ikke selv haft mulighed for at stifte familie og eventuelt få børn, og det kan jeg følge med i nu gennem Andreas, fortæller Søren.

Han og vennen peger på en generel tendens i samfundet til, at flere mænd flytter alene og bliver ensomme og isolerede.

– Søren og jeg bliver ved med at fortælle om vores venskab, fordi vi synes, vores historie er god og vigtig for at få formidlet, hvor meget man kan få ud af at bruge halvanden time hver anden uge på at være der for og give lidt af sig selv til et andet menneske. Besøgsvenner kan gøre en verden til forskel, siger Andreas.

– Du kan give det menneske sindssygt meget, og du vil også kunne få sindssygt meget ud af det selv. Det er vi et bevis på her fem år efter. Selv om jeg vidste, jeg gik ind til noget forpligtende, har jeg da været overrasket over, at vi stadig holder hinanden ud, griner han.

Besøgvenner og psykisk sårbarhed

I 2019 fik 181 psykisk sårbare personer en ny ven takket være Røde Kors Hovedstadens 150 engagerede, frivillige besøgsvenner.

Behovet for besøgsvenner, der vil dele deres selskab og drikke kaffe, gå i biografen eller måske mandehørme stiger hele tiden. Hvis du ønsker at gøre en forskel i et andet menneskes liv ved at blive besøgsven for en psykisk sårbar, så læs mere her.

BLIV BESØGSVEN

For at melde dig som besøgsven, skal du deltage på et informationsmøde, hvor du får al praktisk info om at være frivillig og lærer Røde Kors Hovedstaden at kende. Meld dig til et informationsmøde her.