Al menneskelig kontakt er givende

Al menneskelig kontakt er givende

Det kræver i virkeligheden så lidt - men kan gøre en stor forskel for et andet menneske. Sådan beskriver Lita Malmberg det at være frivillig i Kvindenetværket. Her tilbyder hun og andre frivillige støtte og omsorg til kvinder, som er kommet ud af voldelige relationer. 

-Personer der har været udsat for vold i nære relationer, er ofte socialt isoleret og har mange udfordringer i livet. Det er her, at vi som frivillige kan hjælpe, fortæller Lita. Lita har været frivillig siden juni sidste år, hvor hun havde set et opslag på Facebook om manglende frivillige i Kvindenetværket.

Lita arbejder til dagligt i en døgninstitution og har en travl hverdag samtidig med sit frivillige arbejde. Men som hun selv siger, så handler det om et par timer, man skal sætte af i sin uge, og det gør hun gerne.

- Jeg har overskuddet og plads i mit liv, og det er derfor jeg gør det, fortæller Lita.

Et match mellem to personer

- Kvindenetværket har fælles ture og en årlig weekendtur og aktiviteter, hvor kvinderne kan mødes og danne et netværk sammen og også med deres børn, og nogle teams har også fællesspisning, siger Lita, som for næsten et år siden blev matchet med en kvinde, der havde brudt med en voldelig mand.

De to ses eller taler sammen næsten hver uge, hvor de enten går ture, drikker kaffe eller bare hvad der er brug for i den givne situation.

- Sidste sommer tog vi i friluftsbadet eller på stranden, fortæller Lita og fortsætter - Der er også nogle fra mit team som eksempelvis mødes hjemme hos kvinden, eller bruger tiden på at ordne praktiske ting såsom at skrive ansøgninger, være bisidder eller hjælpe med kasser der skal pakkes ud. Men altid med udgangspunkt i hjælp til selvhjælp.

Den menneskelige kontakt

Selvom Lita er frivillig og er der for at støtte deltageren, så finder hun det også selv meget givende at være en del af Kvindenetværket.

- Al ægte menneskelig kontakt er givende, uanset om man står som den, der yder støtte eller den, der modtager, fortæller Lita, og tilføjer, at hun ikke kun ser sig selv som en, der er der for at hjælpe, men mere som et andet menneske, der er til stede og lytter.

Den tid, hvor Lita har været frivillig i Kvindenetværket, har været en god tid for hende og hendes match, der gennem det seneste år har fået opbygget en god relation sammen.

- Når man går og har nogle problemer i sin hverdag, har man brug for nogen at snakke med og føle, at man bliver forstået. Den tryghed føler jeg, at vi som frivillige er med til at give. Så jeg tror, at det gør en stor forskel.

Sådan bliver man matchet

I Kvindenetværket bliver deltager og frivillig matchet blandt andet ud fra fælles interesser og livserfaringer, og dertil tilknyttet et af fem teams. I teamet får de frivillige sparring og supervision og kvindenetværket arrangerer også basiskursus og temadage.

Kontakt

Vil du vide mere om Kvindenetværket, så kontakt de frivillige på rkh.qnet@rodekors.dk.